Image
Utrecht Kanaleneiland

2.6 Verduurzaming energiebronnen - warmte

In dit hoofdstuk:

Aandeel duurzaamheidsindicatoren warmtenet Eneco

Het stadsverwarmingsnet van Eneco bedient ongeveer 30% van de gebouwaansluitingen in Utrecht. Voor dit net is het plan om in 2035 100% duurzaam te leveren. Deze drie percentages in de grafiek geven aan hoe ver Eneco gevorderd is in dit streven. 

Naast dit stadsverwarmingsnet is er ook een net op het Utrecht Science park en een WKO net in Leidsche Rijn centrum. Tevens komen er in de nieuwbouw nieuwe netten bij op basis van WKO en andere duurzame bronnen. 

Ongeveer twee-derde van de gebouwen heeft nog een gasaansluiting. 

Het stadsverwarmingsnet wordt nu nog gevoed door de aftapwarmte (restwarmte) van elektriciteitscentrale en de biowarmte-installatie (BWI). De BWI kan, wanneer deze het hele jaar door volledig kan draaien, ongeveer 1.600.000 GJ aan warmte leveren. Het percentage van deze duurzame bronnen in het Utrecht-Nieuwegein-net hangt af van verschillende onderdelen:  

  1. De hoeveelheid onderhoud die nodig was in dat jaar (in 2021 is er nog veel opstartonderhoud geweest, omdat dat het eerste volledige jaar van de BWI was). De totale energievraag van het hele Utrecht-Nieuwegein-net (ongeveer 4.000.000 GJ in 2022).  
  2. Het percentage van de tijd dat de BWI maximaal kan worden benut. Dit percentage is lager als er in de zomer minder warmtevraag is dan de BWI kan leveren, en als er minder opslagmogelijkheden in het net zijn. 

De drie lijnen in de grafiek zijn afkomstig van het warmte-etiket van Eneco: 

  • Groen: Het percentage duurzame bronnen geeft aan hoeveel energie wordt geleverd uit de duurzame bronnen ten opzichte van het totaal. Bij aanvang van 2023 was er nog maar 1 duurzame bron op het warmtenet, namelijk de BWI. Eind 2023 waren de eerste buffers en de warmtepomp bij de rioolwaterzuiveringsinstallatie (RWZI) afgerond. Deze zullen naar verwachting een merkbare verbetering van de cijfers laten zien over het jaar 2024, maar dat is nog niet zichtbaar in deze cijfers.  

  • Geel: Het aandeel hernieuwbare energie is hoger dan het percentage duurzame bronnen. Voor het bepalen van hernieuwbare energie worden Europese rekenregels toegepast. Het percentage geeft aan welk deel van de energie die nodig is om de warmte te maken uit niet fossiele brandstof komt. Hierbij telt ook een deel restwarmte mee.  

  • Blauw: Het percentage CO2 besparing geeft aan hoe efficiënt het totale warmtenet omgaat met energie, met name door het gebruik van duurzame bronnen, een verminderde inzet van piekketels en een betere benutting (uitkoeling) bij de gebruikers. 

Aandeel duurzaamheidsindicatoren warmtenet Eneco, 2018-2022

Infogram URL

Warmtevoorziening nieuwbouwwoningen

In bovenstaande grafiek is te zien dat van de 3.580 in 2023 vergunde nieuwbouwwoningen:  

  • 64% wordt verwarmd met een warmtepomp – met diverse bronnen 

  • 24% wordt verwarmd met stadsverwarming, al dan niet in combinatie met Warmte Koude Opslag (WKO)).  

  • 1,5% wordt verwarmd met infraroodpanelen en elektrische weerstandsverwarming voor warm tapwater.  

  • 10% van de woningen is aangesloten op een lokaal Warmte/Koude-net. 

Warmtevoorzieningen nieuwbouwwoningen, 2023

Infogram URL