Image
Utrecht Kanaleneiland

2.9 Aardgasvrij maken van gebouwen

In dit hoofdstuk:

Aantal bestaande woningen afgesloten van aardgas

In bovenstaande grafiek zijn data uit het landelijke centrale aansluitingen register opgenomen. Het zijn woningen waar de gasaansluiting verwijderd is én er nog wel een elektriciteitsaansluiting is. 

Hiermee is een eerste begin gemaakt met de transitie. De versnelling verwachten we pas nadat de eerste uitvoeringsplannen voor aardgasvrije wijken worden gerealiseerd. In de Transitievisie warmte I en II staat de doelstelling opgenomen dat het aantal gebouwen afgesloten van het aardgasnet in 2035 40.000 is. 

Aantal bestaande woningen afgesloten van aardgas, 2017-2023

Infogram URL

Warmte- en kookaansluitingen woningen

Aan het begin van 2023 zijn er nog bijna 118.000 woningen aangesloten op aardgas (71%). Dit is voor verwarming en koken of alleen voor koken. Vanaf 2018 is het verplicht nieuwbouwwoningen op een alternatief voor gas aan te sluiten (vergunningsaanvraag). Alleen met een ontheffing van de gemeente kan hiervan afgeweken worden. Het beleid van de gemeente is erop gericht om te voorkomen dat nieuwbouw op aardgas wordt aangesloten.  

Sinds 2020 is 100% van de nieuwbouw niet meer op aardgas aangesloten. Utrecht heeft met Nieuwegein en Almere een van de hoogste percentages aardgasvrije woningen van Nederland. In heel Nederland is het aandeel woningen met een gasaansluiting begin 2022 ongeveer 90% (t.o.v. 71% in Utrecht). 

Als het 'Besluit gemeentelijke instrumenten warmtetransitie' in werking treedt, krijgt de gemeente de beschikking over de aansluitgegevens van de netbeheerders. Tot dan toe zijn deze aantallen een zo goed mogelijke benadering op basis van de bij ons beschikbare gegevens. 

Warmte- en kookaansluitingen woningen, 2022-2023

Infogram URL