Samenvatting
Infographic highlights Utrechtse NEx 2023 (download)
Utrechtse Nieuwe Economie Index (Utrechtse NEx)
In 2023 heeft de gemeente Utrecht de eerste Utrechtse Nieuwe Economie Index (NEx) ontwikkeld. De Utrechtse NEx is een vertaling van de landelijke NEx van MVO Nederland. Het raamwerk van deze index is voor Utrecht vertaald naar een regionale variant en gevuld met regionaal beschikbare data. De Utrechtse NEx brengt in beeld waar Utrechtse bedrijven staan als het gaat om aspecten die belangrijk zijn voor een toekomstbestendige economie zoals inclusief ondernemen, echte prijzen, transparante ketens, nieuwe rijkdom, groene energie, biodiversiteit en circulaire economie.
De Utrechtse NEx is opgebouwd uit 21 indicatoren. Omdat Utrecht de eerste Nederlandse gemeente is die de NEx heeft doorontwikkeld naar gemeentelijk niveau, zijn (nog) niet alle cijfers vergelijkbaar. Bij een 2e meting, volgend jaar, verwachten we de eerste meerjarige trends te kunnen zien.
Samenvatting met alle uitkomsten:
Inclusief ondernemen
- De bruto arbeidsparticipatie is in Utrecht 80,2% en daarmee hoger dan in de andere G4-steden. Amsterdam, Rotterdam en Den Haag scoren tussen 70% en 76,5%.
- Utrecht doet het goed als het gaat om vrouwen in de top: in de publieke sector is dit 87% en van alle bestuurders van de 50 grootste Utrechtse werkgevers is 34% vrouw. Landelijk is 15% van Raad van Bestuur leden van beursgenoteerde bedrijven vrouw.
- 4,5% van alle Utrechtse vacatureteksten geven aandacht aan diversiteit en inclusiviteit.
Echte prijzen
- 35% van de Utrechtse werkgevers is bezig met het meten van de impact op het klimaat. Meestal in de verkennende sfeer. Zo’n 7% verzamelt hier data over.
- 10% van de Utrechtse werkgevers rekent echte prijzen voor zijn producten of diensten, nog eens 12% overweegt dit.
Transparante ketens
- 2% van de Utrechtse werkgevers beschikt over een keurmerk dat gericht is op de toeleveringsketen.
- Zo’n 6% van de websites van Utrechtse werkgevers geeft informatie over toeleveringsketens. Landelijk bedraagt dit percentage 7,7%.
- Zo'n 12% van de Utrechtse werkgevers heeft het afgelopen jaar informatie gedeeld over hun toeleveringsketen.
- Het percentage Utrechtse werkgevers dat opereert in een sector met een convenant over Internationaal Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen is de afgelopen 4 jaar gedaald van 8,5% naar 7,9%.
Nieuwe Rijkdom
- In Utrecht ondervond 21,9% van alle werknemers in 2022 burn‑outklachten als gevolg van werk. Dit is lager dan het percentage in de andere G4-steden (gemiddeld zo’n 28%), maar is hoger dan het landelijk gemiddelde van 20%.
- In Utrecht registreerde een werknemer gemiddeld 7,8 ziektedagen, dit is lager dan in de andere G4-steden (gemiddeld 1 dag hoger).
- In Utrecht kreeg 1,6% van de werknemers te maken met een arbeidsongeval met letsel. Landelijk en in de overige G4-steden bedraagt dit zo’n 2,6%.
- Zo'n 24% van de Utrechtse werkgevers biedt de medewerkers toegang tot sport- en/of bewegingsfaciliteiten.
- In 2022 verwaarloosde 6,7 procent van de Utrechtse werknemers vaak of zeer vaak familie- of gezinsactiviteiten door het werk. Hoewel dit percentage net boven het landelijk gemiddelde van 6,4 procent ligt, is het lager dan het percentage in de andere G4-steden (Amsterdam +3,1, Den Haag +2,3 en Rotterdam +2,8 procentpunt).
- Ongeveer 8% van de Utrechtse werkgevers heeft het afgelopen jaar contact gehad met omwonenden.
Groene energie
- Sinds 2020 is het aandeel utiliteitsgebouwen met een energielabel C of beter met 7 procentpunt gestegen; van 78% in 2020 naar 85% in 2023.
- Het opgestelde zonnestroomvermogen op niet-woningen in Utrecht is de afgelopen 10 jaar gestegen van 533 KWpiek (2012) naar 59.531 KWpiek (2022).
Biodiversiteit
- De CO2-uitstoot van het Utrechtse bedrijfsleven is sinds 2020 ongeveer stabiel en vertegenwoordigt bijna 65% van de totale emissie in de gemeente.
- Bijna 22% van de Utrechtse werkgevers nam maatregelen om biodiversiteit te bevorderen, zoals groenbeheer, waterbeheer en/of natuurvriendelijke inkoop. Slechts 9,6% van de werkgevers heeft specifieke doelen op dit gebied. 12,6% overweegt de betrokkenheid bij biodiversiteit te vergroten.
Circulaire economie
- De Utrechtse afvalstoffendienst heeft in 2023 zo’n 15,7 mln. kilo opgehaald. 17,3 procent daarvan werd gescheiden ingezameld.
- 10,1% van alle werkgevers in de provincie Utrecht is actief in de circulaire economie (reparatie, hergebruik). In 2017 was dit nog 7,9%.