Image
wilhelminapark

Inleiding

Duurzame en gezonde stad 

De klimaatcrisis vraagt om stevige maatregelen. Dit doen we bijvoorbeeld door gebruik te maken van alle mogelijkheden voor duurzame energieproductie bijvoorbeeld met zonnepanelen, windmolens en energie uit de bodem. En door met bewoners en ondernemers aan de slag te gaan met het besparen van energie. En door over te stappen op duurzame manieren van koken en verwarmen. 
Gezond stedelijk leven betekent dat onze inwoners recht hebben op een gezond leefklimaat en een duurzame, circulaire leefomgeving. En vooral: dat onze kinderen opgroeien in een leefbare stad, met schone lucht en bodem, minder afval, lagere geluidniveaus en het stimuleren van een circulaire economie die bijdraagt aan de klimaatdoelen. Dat gaat niet vanzelf. We hanteren het uitgangspunt ‘de vervuiler betaalt’ en nemen maatregelen, onder andere op het gebied van luchtkwaliteit en geluidoverlast. Zo realiseren we een duurzame, leefbare en circulaire stad. 

Reikwijdte

Dit verslag geeft een overzicht van de staat van duurzaamheid binnen de Utrechtse gemeentegrenzen. Daar waar mogelijk en zinvol wordt aandacht besteed aan:

  • de (voortgang op de) beleidsdoelstellingen op de verschillende thema's;
  • de resultaten van geïmplementeerd beleid (met andere woorden: wat hebben we als gemeente voor de stad gedaan?);
  • de inspanningen binnen de eigen gemeentelijke organisatie;
  • de prestaties van Utrecht in vergelijking met Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en landelijk.

Dit duurzaamheidsverslag beperkt zich primair tot planet onderwerpen om overlap met andere gemeentelijke publicaties, zoals het sociaal verslag of de Utrecht Monitor, te vermijden. Het duurzaamheidsverslag is geen (financiële) verantwoordingsrapportage, hoewel de indicatoren uit deze rapportages ook in dit verslag aan de orde komen. In de programmabegroting en -verantwoording zijn de kosten en inzet van de diverse thema’s terug te vinden. 

Indicatoren

Dit is de tiende keer dat het duurzaamheidsverslag verschijnt. Het maakt aan de hand van 78 indicatoren de balans op voor de Utrechtse leefomgeving in de stad. Om de vergelijking mogelijk te maken is in dit duurzaamheidsverslag zoveel mogelijk aangesloten bij het verslag van 2022. Niet voor alle relevante onderwerpen zijn jaarlijks nieuwe cijfers voorhanden. We nemen deze gegevens wel steeds op in het verslag, zodat het beeld compleet blijft.

Afstemming rapportages

De gegevens uit het Duurzaamheidsverslag zijn afgestemd met de voortgangsrapportage Energie van de stad en de gegevens in de programmabegroting. De Global Goals zijn internationaal vastgestelde brede duurzaamheidsdoelstellingen (Sustainable Development Goals of SDG's). De Global Goals worden vermeld bij indicatoren waar deze relevant zijn.